Bodemsanering
In Situ Chemische Oxidatie (ISCO)
In situ chemische oxidatie (ISCO) is een vooruitstrevende chemische techniek die we al ruim 20 jaar succesvol inzetten op tientallen verontreinigde locaties.ISCO maakt het mogelijk om in een relatief korte periode een hoog saneringsrendement te behalen. ISCO is bijzonder effectief in kerngebieden met een hoge concentratie aan verontreinigingen, waar het een snelle en efficiënte oplossing biedt.
Secties
De voordelen van chemisch saneren
Van PAK’s tot gechloreerde koolwaterstoffen: in situ chemische saneringstechnieken zijn effectief voor een breed toepassingsgebied. ISCO behoudt de oorspronkelijke bodemstructuur en voorkomt transport van verontreinigde grond. Dit resulteert in een zeer kosteneffectieve oplossing in vergelijking met andere saneringstechnieken.
HMVT verzorgt iedere fase
Toegepaste Technieken ISCO
Bij HMVT passen we afhankelijk van de specifieke lokale verontreinigingssituatie verschillende chemische oxidatietechnieken toe:
- Chemische Oxidatie met Waterstofperoxide (Fenton’s Reagens): Een klassieke methode waarbij Fenton's reagens wordt gebruikt voor de afbraak van organische verontreinigingen.
- Toepassing van ‘Advanced’ Fentons: Een geavanceerde versie van de traditionele Fenton-reactie, aangepast voor een efficiëntere afbraak. Een belangrijk voordeel hiervan is dat de pH van de bodem niet verlaagd hoeft te worden. Dit is gunstig als na ISCO nog een biologische vervolgstap wordt toegepast.
- Chemische Oxidatie met Permanganaat: Deze methode gebruikt permanganaat voor het oxidatief afbreken van verontreinigingen. We passen dit vooral toe voor verontreinigingen met gechloreerde koolwaterstoffen (VOCl).
- Chemische Oxidatie met Geactiveerde Persulfaat: Een krachtige oxidatiemethode die geactiveerd persulfaat gebruikt voor de afbraak van verontreinigingen. Voordeel van deze techniek is dat oxidant langer in de bodem actief blijft, wat zorgt voor een beter saneringsresultaat.
Deze ISCO-technieken kunnen gecombineerd worden met andere saneringsmethoden, zoals extractieve technieken voor het verwijderen van puur product of een vervolg met biologische afbraak.
Laboratoriumtesten en Ontwerp
In ons proeflab in Ede voeren we labtesten uit om het effect van deze oxidanten nauwkeurig te bepalen. Dit stelt ons in staat om de optimale parameters voor een effectief ontwerp en uitvoering van ISCO te bepalen.
Chemische Reductie
Naast oxidatieve technieken biedt HMVT ook chemische reductiemethoden, zoals het FENNA-concept, dat gebruikmaakt van nulwaardig nano-ijzerpoeder (NZVI) gecombineerd met biologische afbraak.
Gestimuleerde vastlegging
Niet alle verontreinigingen komen direct in aanmerking om extractief, chemisch of biologisch te saneren. Denk daarbij bijvoorbeeld aan zware metalen. Een (deels) mobiele verontreiniging kunnen we ook immobiliseren (tegengehouden), zodat verspreiding naar lucht of elders in de bodem wordt voorkomen. Het risico van de verontreiniging neemt HMVT op deze manier weg. Wij hebben vastlegging, ook wel immobilisatie genoemd, al bij verschillende typen verontreinigingssituaties toegepast.
Vragen?
Neem contact met ons op. Wij overleggen graag met u welke techniek of combinatie van technieken de beste oplossing voor uw verontreinigde locatie is.