Terug naar het overzicht

Persbericht van HMVT 

News

20 juli 2021

Ede, 20 juli 2021 – Gemeenten en terreineigenaren hebben steeds vaker overlast van de overwoekerende Japanse Duizendknoop en zitten met de handen in het haar. Hete-luchtinjectie is een effectief bestrijdingsmiddel en dat is nu ook erkend door het Kennisnetwerk Invasieve Exoten, een initiatief van verschillende gemeenten en wetenschappelijke instituten zoals de WUR. Marco van den Brand, Managing Director HMVT“Na succesvolle proeven in Rotterdam en Amsterdam kunnen we stellen dat onze aanpak tegen de Japanse Duizendknoop succesvol is. Goed nieuws, want deze plant zorgt voor steeds meer overlast.”

Na verschillende succesvolle projecten heeft HMVT ook octrooi aangevraagd voor deze bestrijding van de Japanse Duizendknoop. Van den Brand: “De resultaten zijn positief en op dit moment optimaliseren we de bestrijding door bijvoorbeeld het energieverbruik en de manier van verwarmen bij te stellen. We hopen de komende tijd mooie saneringen te realiseren.

Hete-luchtinjectie als oplossing Het unieke van de aanpak bestaat uit het volledig verwarmen van grond waar de Japanse Duizendknoop zit en deze grond een tijd op temperatuur houden. Pilots laten zien dat hete-luchtinjecties succesvol de grond tot de juiste temperatuur kunnen verwarmen. Dit kan zowel ter plaatse (in-situ) als op afstand met grond in een depot (ex-situ). Door middel van sensoren wordt continu de temperatuur gemeten. Dit garandeert dat alle wortels van de Japanse Duizendknoop vernietigd worden. In tegenstelling tot bijvoorbeeld thermisch reinigen van de grond, blijft de behandeltemperatuur beperkt en is de grond niet gesteriliseerd en tot stof verbrand. De grond blijft gewoon grond. De verwarmingsmethode is daarmee niet alleen effectief maar ook circulair: de grond behoudt zijn intrinsieke, ecologische én economische waarde.

Bewezen projecten Een jaar na de bestrijding van de Japanse Duizendknoop in Rotterdam is de behandelde grond nog altijd vrij van wortels van deze exoot. Samen met de Wageningen University & Research (WUR) deed HMVT hier de eerste proeven. Begin dit jaar is deze samenwerking voortgezet in Amsterdam. Op deze locatie kan de grond niet worden weggegraven dus wordt de locatie ter plaatse verwarmd worden om zo de hardnekkige plant te bestrijden. “Ook hier zijn de resultaten veelbelovend. De tijd van overwoekering van de Japanse Duizendknoop lijkt voorbij”, aldus Van den Brand.

Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord